Η αλεπού των γηπέδων

Η αλεπού των γηπέδων

Γιάννης Βάζος, ο φόβος και τρόμος των αντιπάλων τη δεκαετία του ’30.

Ενώ σκεφτόμουν τι αναδρομή στο παρελθόν θα κάνω, έπεσα πάνω σε μια λίστα των μεγάλων σκόρερ του Ολυμπιακού με τον Σιδέρη, τον Νικόλα τον Αναστόπουλο, τον Τζόλε, τον Αλεξανδρή, τον Τζιοβάνι…. Δικαίως φυσικά αυτοί είναι στους μεγάλους σκόρερ, όμως έτσι αδικούμε τον τεράστιο Γιάννη Βάζο, την αλεπού των γηπέδων!

Θα μου πείτε είναι προπολεμικός. Συμφωνώ, αλλά όταν λέμε ότι έχουμε 46 πρωταθλήματα, δε μετράμε και εκείνα πριν τον πόλεμο τις Θρυλικής ομάδας μας; Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Γιάννη Βάζο-τον κυρ Γιάννη για μας στη Δραπετσώνα-έναν υπέροχο άνθρωπο.

Μικρασιάτης, από τη Σμύρνη, πρόσφυγας ήρθε με την οικογένειά του στη Δραπετσώνα. Σε μικρη ηλικία ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό, όπου πέτυχε 458 γκολ σε 364 αγώνες πριν και μετά τον πόλεμο.

Το 1929 εντάχθηκε στον Απόλλωνα Πειραιά και το 1931 αποδέχθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού, όπου πήρε την θέση του Γιώργου Ανδριανόπουλου, ο οποίος απόφασισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Γιάννης Βάζος πήρε 7 πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό, τα 5 με τη μεγάλη ομάδα του ’30.

Βγήκε 4 φορές πρώτος σκόρερ, κατέκτησε και το κύπελλο του 1947. Αγωνίστηκε 14 φορές με την Εθνική και πέτυχε 4 τέρματα. Η τριπλέτα Ράγγου-Βάζου-Συμεωνίδη υπήρξε τρομερή και φοβερή, όπως έγραφαν οι εφημερίδες τις εποχής.

Έφυγε από κοντά μας τις 6 Νοεμβρίου του 1991. Το Δημοτικό γήπεδο Δραπετσώνας έχει πάρει το όνομά του και κατέχει τη δεύτερη θέση των σκόρερ του Ολυμπιακού όλων των εποχών!

Αυτά για τον τεράστιο Γιάννη Βάζο, το φόβο και τρόμο των αντιπάλων…

Σας άρεσε;
Κάντε like & κοινοποίηση!

Σας άρεσε; Κοινοποιήστε το

Αφήστε μια απάντηση