Το 10 το καλό!

Το 10 το καλό!

Ποια είναι τα μεγάλα δεκαριά του Ολυμπιακού που είδα και έζησα.
Γεννήθηκα το 1966 στον Πειραιά στην πλατεία Αλεξάνδρας, σημερινή πλατεια Ολυμπιακού και ζω από τότε στη Δραπετσώνα.

Πήρε το πρωτάθλημα

Θα προσπαθήσω μέσα από αυτήν τη στήλη να μεταφέρω διάφορες ιστορίες του Θρύλου μας. Για αρχή θα ήθελα να μιλήσω για τα μεγάλα δεκαριά του Ολυμπιακού που είδα και έζησα. Ο γείτονας και συμμαθητής της θείας μου, Γιώργος Δεληκάρης, με έντυσε και με πήρε στο γήπεδο να κυνηγάω τις μπάλες. Έτσι μετά το φανατικό οπαδό πατέρα μου έγινα και εγώ Θρύλος! Θα ξεκινήσω την ιστορία με έναν ποδοσφαιριστή που δεν είδα, αλλά για τον πατέρα μου ήταν ο καλύτερος όλων: ο Θανάσης Μπέμπης. Μεγάλο δεκαρι, άριστος τεχνίτης και μεγάλο πειραχτήρι. Ήταν για πολλούς το μεγαλύτερο δεκάρι που φόρεσε τη φανέλα του Θρύλου μας. Εγώ τον γνώρισα ως βετεράνο. Αιώνια η μνήμη του!

Τώρα ας δούμε ποιους έχω δει..

Ξεκινάμε με το γείτονα Γιώργο Δεληκάρη. Τεράστιος ποδοσφαιριστής, αγαπημένο παιδί της εξέδρας και του καπετάν Νίκου του Γουλανδρή. Άφησε εποχή στην ομάδα μας! Αξέχαστα τα δύο γκολ με την Εθνική κόντρα στη Δ.Γερμανία. Την ίδια εποχή, μέσα ’70, ένας άλλος  μεγάλος ήρθε από τη Γερμανία, ο Μάικ Γαλάκος. Το επόμενο αγαπημένο παιδί τις εξέδρας. Σεμνό παιδι και άρτιος ποδοσφαιριστής. Την εποχή εκείνη υπήρχαν στον Θρύλο άλλα δύο δεκαριά: ο Δαβουρλής και ο Αϊδινίου. Κορυφαίοι αλλά δεν έπιασαν. Μετά από αυτούς, προς το τέλος τις δεκαετίας, ήρθε και ο Ραφαέλ Περόνε με τα φάουλ “μπανάνα”. Έπαιξε καλά αλλά λίγο.

Επαγγελματικό πρωτάθλημα

Ξαφνικά ένας Γερμανός ήρθε για να μας μαγέψει και τα κατάφερε, αλλά οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να παίξει και άλλα χρόνια…..Εδώ που τα λεμε αν δεν είχε τραυματιστεί στην Κολωνία ούτε γράμμα δε θα έστελνε στην Ελλάδα! Προς το τέλος τις δεκαετίας, ήρθε ο Μέγας Ντέταρι. ‘Ο,τι και να πούμε είναι λίγο. Μαέστρος από τους λίγους! Η πιο ακριβή μεταγραφή. Είδαμε σπουδαία πράγματα από αυτόν

Μετά ο Μπιλαρος ο Καραπιάλης. Γεμάτα χρόνια, τον χαρήκαμε πολλά χρόνια. Ήταν ο παίκτης που ένωσε την παλιά με τη νέα εποχή του Θρύλου μας. Τώρα τα πράγματα ψιλομπλέκουν, αφού τα καθαρά δεκαριά πλέον δεν υπάρχουν. Όμως σα δεκαριά ήρθαν ο μάγος Τζιοβάνι που μας άλλαξε επίπεδο και η μεταγραφή του έκανε μεγαλο κρότο σε όλο τον κόσμο. Και μέγας Ριβάλντο, μουντιαλικος, θα βάλω και τον Παρ Ζέτερμπεργκ εργάτης αθόρυβος…..

Μια άλλη “βόμβα” που…έσκασε ήταν ο Αριέλ Ιμπαγάσα. Μεγάλη μπαλαδόφατσα, δεκάρι παλαιάς κοπής σε ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο. Πρόσφερε πολλά, παρ’ότι ήρθε μεγάλος. Τσόρι Ντομίνγκεζ και αυτός μεγάλη φάτσα, τεχνίτης μεγάλος. Πρόσφερε και αυτός πολλά. Και κλείνω με τον Βαλμπουενά και τον Φορτούνη. Ο Γάλλος χορτασμένος από τίτλους και μεγάλος μαχητής. Ο Κώστας θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής αυτή την εποχή, με μέλλον μπροστά του και μεγάλες επιτυχίες. Τέλος, θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν υπολογίζω ως δεκάρι τον Προτάσοφ, αλλά πρέπει να αναφέρω και τους Νινιάδη, Γκώνια.

Αυτοί ήταν οι ποδοσφαιριστές όπως τους έζησα…

Σας άρεσε;
Κάντε like & κοινοποίηση!

Σας άρεσε; Κοινοποιήστε το

Αφήστε μια απάντηση