Το πρώτο και πιο γλυκό

Το πρώτο και πιο γλυκό

Ο Δημήτρης Μαχαίρας θυμάται το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα του Ολυμπιακού.

Τον Δεκέμβριο του 1974 ο Νίκος Γουλανδρής έφυγε από τον Ολυμπιακό. Το 1975 η ομάδα έκανε το νταμπλ, το δεύτερο σε τρία χρόνια. Η εποχή μετά Γουλανδρή ήταν πολύ δύσκολη για την ομάδα μας. Παρ’ότι υπήρχαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, η μη διοικητική σταθερότητα ήταν ένα αγκάθι για το Σύλλογό μας και 4 χρόνια χωρίς τίτλο είναι πολλά για τον Θρύλο…..

Ένας όμιλος εφοπλιστών με μπροσταρη τον Σταυρό Νταϊφά ανέλαβε τον Ολυμπιακό, με σκοπό να ξαναεπιστρέψει στους τίτλους. Μαζί του και ο πατέρας του νυν προέδρου μας, Μιλτιάδης Μαρινάκης, μεγάλος εργάτης του Ολυμπιακού μας. Ο Τόζα Βεσελινοβιτς, ένας σπουδαίος κοουτς από τη Γιουγκοσλαβία, δημιούργησε τον κορμό της ομάδας που πήρε τα 4 πρωταθλήματα. Αυτός το 1979 έφερε τον τεράστιο Νοβοσέλατς. Αλλάζει και ο ύμνος της ομάδας. Ο Χρήστος Βολιώτης τραγουδάει το σύγχρονο ύμνο του Ολυμπιακού μας. Το Καραϊσκάκη έχει πάρει φωτιά… Την προηγούμενη χρονιά, μετά από απίστευτες σφαγές, ισοβαθμίσαμε με την ΑΕΚ, αλλά πολύ σωστά η ομάδα δεν κατέβηκε στο μπαράζ.

Η νέα χρονιά έδειχνε ότι το πρωτάθλημα θα κρινόταν μεταξύ Ολυμπιακού ΠΑΟ και Άρη. Οι Θεσσαλονικείς είχαν σπουδαία ομάδα. Πόντο-πόντο πήγαιναν οι ομάδες. Στη μέση περίπου της σεζόν και μετά από μερικά αποτυχημένα αποτελέσματα, τη θέση του Τόζα παίρνει ο Κάζιμιρ Γκόρσκι. Πολωνός δημιουργός της μεγάλης Πολωνίας του Μουντιάλ της Γερμανίας 1974. Προσωπικά πιστεύω ότι το πρωτάθλημα ήταν του Τόζα κατά 70%. Βαμβακούλας, Λεμονής, Μίχος ήταν οι παίκτες που μας έφερε.

Φυσικά η ομάδα είχε παικταράδες, όπως ο Νοβοσέλατς, ο Κουσουλάκης, ο Παπαδόπουλος, ο Νικολούδης, ο Κυράστας, ο Γαλάκος, ο Άλστρομ, ο Αρβανίτης που στο μπαράζ έδωσε το μισό πρωτάθλημα με την απόκρουση στο φάουλ του Πάλλα.. Απόφασισα να γράψω για αυτό το πρωτάθλημα γιατί ήταν το πρώτο επαγγελματικό και ένα από τα σημαντικότερα, αφού ήρθε μετά από ανομβρία.

Θα κλείσω με το μπαράζ στο Βόλο, το πρώτο, γιατί μετά δύο χρόνια παίξαμε και με τον ΠΑΟ. Εκεί λοιπόν φάνηκε ο μεγάλος Κουσουλάκης, που όταν κόλλησε η ομάδα, έκανε μια φοβερή προσπάθεια και άνοιξε το σκορ. Έτσι λοιπόν το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα βάφτηκε κόκκινο.

Φυσικά δεν είχα χάσει κανένα αγώνα εντός και είχα πάει και σε πολλούς εκτός. Παρακάτω θα παραθέσω στοιχεία για το πρωτάθλημα.

Σας άρεσε;
Κάντε like & κοινοποίηση!

Σας άρεσε; Κοινοποιήστε το

Αφήστε μια απάντηση